Peščanik

 SAOPŠTENJE KOALICIJE PROTIV DISKRIMINACIJE
Dana 3. decembra sprečeno je održavanje tribine u zgradi Doma kulture u Aranđelovcu, na kojoj je trebalo da bude predstavljena knjiga tekstova nastalih u okviru radio-emisija „Peščanik“. Održavanje tribine sprečili su građani koji su se predstavili kao članovi i simpatizeri Nove Srbije, Srpske radikalne stranke i organizacije pod nazivom „Naši“.

Na taj način je po drugi put u veoma kratkom vremenskom periodu, na istom mestu i na isti način, osujećeno uživanje slobode okupljanja i slobode govora u Srbiji, čiji Ustav iz 2006. jemči obe ove slobode svakome, bez obzira na stvarnu ili pretpostavljenu političku, odnosno ideološku opredeljenost.

      Podsećamo javnost da oni koji su sprečili ove skupove pripadaju strankama koje za sebe svojataju slobodu da govore čak i ono što nije obuhvaćeno slobodom govora- da javno iznose gole uvrede i gruba nipodaštavanja, da nasrću na ljudsko dostojanstvo, da neosnovano optužuju druge za krivična dela, da govore govorom mržnje. Dok tako zloupotrebljavaju slobodu govora, svojim političkim neistomišljenicima uskraćuju Ustavom zajamčene slobode samo zato što misle i govore drugačije.

      Takva diskriminatorska praksa ponavlja dobro znane scene iz fašističkih i nacističkih pokreta. Zahtevamo od policijske vlasti, Predsednika, Skupštine i Vlade Republike Srbije da izvrši svoje obaveze zaštite slobode okupljanja, slobode govora i slobode od diskriminacije, našta je kao državna vlast obavezana Ustavom Srbije, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i Paktom UN o građanskim i političkim pravima.

      Beograd, 04. decembar 2007.

Koaliciju protiv diskriminacije čine: Anti Trafiking Centar, Centar za unapređivanje pravnih studija, Gayten-LGBT, Gej strejt alijansa, Inicijativa mladih za ljudska prava, Inicijativa za inkluziju VelikiMali, Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava, Mreža Odbora za ljudska prava u Srbiji - CHRIS, Švedski helsinški komitet za ljudska prava, Udruženje studenata sa hendikepom.

Saopštenju se pridružuju:

Beogradski centar za ljudska prava i Centar za mir i demokratiju, kao i CeGraD.