Besplatne radionice tokom leta za mlade iz Obrenovca

Centar za građansko delovanje u partnerstvu sa Kancelarijom za mlade opštine Obrenovac, Sportsko-kulturnim centrom "Obrenovac" i Bibliotekom "Vlada Aksentijević", a uz podršku Ministarstva omladine i sporta i opštine Obrenovac,  tokom leta 2013. godine u okviru programa neformalnog obrazovanja realizuje 15 besplatnih radionica pod nazivom "Obrenovac–grad znanja".
Cilj ovog programa je da obezbedi kvalitetno, interaktivno, zanimljivo neformalno obrazovanje i angažovano provođenje slobodnog vremena tokom leta.

Zainteresovani se mogu prijaviti na neku od sledećih radionica:

Početni kurs španskog jezika
Kurs će se realizovati po fakultetskom kursu - Španski kao izborni jezik. Kurs obuhvata učenje osnova španskog jezika; podsticanje konverzacije uz pomoć kratih tekstova koji se tiču davanja osnovnih informacija o polaznicima, ali i kulturi i običajima Španaca.
literatura: Prisma A1
vreme: od 1. jula do 29. avgusta, ponedeljkom i četvrtkom od 19:00 do 20:30 časova
mesto: Kancelarija za mlade
predavač: Ivana Nikolić, diplomirani filolog

Početni kurs francuskog jezika
Kurs će se održavati po metodi LE NOUVEAU TAXI 1, Hachette (nivo A1.1, A1.2 i A1.3). Reč je o savremenoj interaktivnoj metodi. Akcenat je na konverzaciji i snalaženju u svakodnevnim neobaveznim situacijama. Polaznici će imati priliku da nauče kako da se predstave, pričaju o sebi, svojim prijateljima i porodici, kako da prime i proslede jednostavnu poruku (telefonski broj, datum, vreme, mesto - telefonom ili mejlom), kako da se snađu u restoranu, kafiću, na ulici, u bioskopu, metrou, vozu, kako da organizuju neku proslavu, kako da se predstave u poslovnom okruženju i da zakažu sastanak, kako da pričaju o svom hobiju, željama i ukusima, da prepričaju ukratko svoj odmor ili neko iskustvo.
vreme: od 2. jula do 29. avgusta, utorkom i petkom od 19:00 do 20:30 časova
mesto: muzičko - jezički kabinet SKC "Obrenovac"
predavač: Olgica Stanković, diplomirani profesor francuskog jezika i književnosti

Početni kurs nemačkog jezika
Kadidat razume i koristi poznate, svakodnevne izraze i sasvim jednostavne rečenice, koje se odnose na zadovoljavanje konkretnih potreba. U stanju je da predstavi sebe i druge, da postavi drugim osobama pitanja o njihovoj ličnosti - na primer gde žive, kakve ljude poznaju ili šta poseduju - kao i da sam odgovori na takva pitanja. U stanju je da se sporazume na jednostavan način, ako sagovornici govore sporo i jasno.
literatura: Themen Aktuell 1-a i Themen Aktuell 1-b
vreme: od 3. jula do 31. jula, sredom, subotom i nedeljom od 19:00 do 20:30 časova
mesto: opština Obrenovac
predavač: Jasmina Ilić, profesor nemačkog jezika i književnosti

Početni kurs italijanskog jezika
Kurs Progetto italiano 1 je prvi nivo multimedijalnog kursa italijanskog jezika i kulture. Namenjen je studentima i mladim odraslim osobama. Osnovne karakteristike kursa su: ravnoteža između komunikativnih i gramatičkih elemenata; daje polaznicima mogućnost da efikasno komuniciraju od samog početka; predstavlja savremenu Italiju sa dosta informacija i zanimljivostima o načinu života i italijanskoj kulturi. Progetto italiano 1 je veoma moderan u smislu metodologije, komunikativniji i više induktivni. Postoji velika konzistentnost između rečnika knjige i vežbanke. Sadrži preliminarne aktivnosti koje imaju za cilj da motivišu učenike kroz razne tehnike pre čitanja i pred-slušanja, kao i samoprocenu aktivnosti. Sadrži više audio snimaka, snimljenih od strane profesionalnih glumaca, kao i više aktivnosti slušanja, ima modernu i jasnu grafiku, sa jasno odvojenim sekcijama i aktivnostima za veću fleksibilnost i bolju organizaciju sadržaja. Kurs je usklađen sa Zajedničkim evropskim okvirom za jezike. Nakon završetka nivoa A2, polaznik razume i koristi svakodnevne poznate izraze i veoma jednostavne fraze. Može da se predstavi, da predstavi druge, da traži i daje informacije o sebi i drugima, npr. gde živi, koje ljude poznaje, stvari koje poseduje, može razumeti osnovne instrukcije ili učestvovati u osnovnom, činjeničnom razgovoru sa konvencionalnom temom; može razumeti osnovna obaveštenja, instrukcije ili informacije i može popunjavati osnovne formulare i pisati beleške uključujući vremena, datume i mesta. Može da komunicira na jednostavan način ukoliko sagovornik govori polako i jasno i spreman je da pruži pomoć.
vreme: od 2. jula do 1. septembra, utorkom i četvrtkom od 19:00 do 21:00 časova
mesto: opština Obrenovac
predavač: Danica Čolaković, profesor italijanskog jezika i književnosti

Radionica pletenja i heklanja
vreme: od 6. jula do 4. avgusta, subotom i nedeljom od 18:00 do 19:30 časova
mesto: galerija SKC "Obrenovac"
predavač: Silvica Zlatković

Grafiti - stencil radionica
Naučite da radite najmoderniju tehniku u modernoj umetnosti danas. Banksy, Dolk, Tkv su samo neka od poznatih imena. Učenje i savladavanje tehnika izrade stencila. Priprema i izvođenje radova u jednoj i više boja, jednostavnih motiva i realističnih likova.
vreme: od 6. jula do 4. avgusta, subotom i nedeljom od 12:00 do 16:00 časova
mesto: Kancelarija za mlade
predavač: Nikola Dimić

Radionica za izradu nakita
vreme: od 6. jula do 4. avgusta, subotom i nedeljom od 10:00 do 12:00 časova
mesto: art klub Sportsko-kulturnog centra "Obrenovac"
predavač: Danijela Dodić

Radionica 3D origami
Radionica izrade origami figura: razvijanje motorike kod mladih, kvalitetno i kreativno ispunjavanje slobodnog vremena, kao i odlična prilika za upoznavanje dela japanske kulture.
vreme: od 3. jula do 31. jula, ponedeljkom, sredom i petkom od 12:00 do 14:00 časova
mesto: art klub Sportsko-kulturnog centra "Obrenovac"
predavač: Aleksandra Spasov

Radionica filma
Gledanje filmova iz ugla reditelja, snimatelja, producenata, analiza. Radionica filma vas usmerava na detaljnije razumevanje procesa stvaranja pokretnih slika i novih tehnologija koje prate ovu umetnost.
vreme: od 13. jula do 4. avgusta, subotom i nedeljom od 13:00 do 16:00 časova
mesto: mala sala Sportsko-kulturnog centra "Obrenovac"
predavač: Predrag Vukosavljević

Radionica crtanja i slikanja
vreme: od 6. jula do 3. avgusta, subotom od 10:00 do 13:00 časova
mesto: galerija SKC "Obrenovac"
predavač: Milan Mihailović, diplomirani vajar

Radionica kubanskih plesova
savlađivanje osnovnih koraka izvornih kubanskih plesova kao što su salsa, bachata, merengue i reggaeton. Kurs je prilagođen za srednjoškolski i stariji uzrast.
vreme: od 8. avgusta do 29. avgusta, ponedeljkom i četvrtkom od 20:00 do 21:00 čas
mesto: mala sala Sportsko-kulturnog centra "Obrenovac"
predavač: Srna Obradović, instruktor plesa

Virtuelni grafiti
Radionica Virtuelni grafiti zamišljena je kao akcija u kojoj se prvo fotografišu gradski zidovi pogodni za izvođenje grafita ili murala. Zatim se na malom formatu prave idejna rešenja za zidne slike, da bi se na kraju, kompjuterskom fotomontažom, sve sklopilo u celinu koja simulira izvedenu sliku na realnom zidu. Dakle, ova tehnika omogućava da vidimo kako bi nečiji crtež izgledao kada bi se zaista oslikao ne nekoj konkretnoj zgradi.
vreme: od 26. do 31.avgusta, svakim danom sem nedelje od 18:00 do 20:00 časova
mesto: galerija Sportsko kulturnog centra "Obrenovac"
predavač: Kosta Milovanović, magistar zidnog slikarstva

Radionica fotografija i digitalno doba
Polaznici će učiti o umetničkoj fotografiji, dokumentarnoj fotografiji, novinskoj fotografiji, o značaju analogne fotografije i uticaju digitalnog doba na fotografiju.
vreme: od 6. jula do 3. avgusta, subotom od 17:00 do 19:00 časova
mesto: Kancelarija za mlade
predavač: Mića Pravdić, fotograf

Radionica linoreza
Polaznici će biti upoznati sa tradicionalnom tehnikom u likovnom svetu, grafikom, koja će dopineti njihovom formiranju kao kreativnoj i stvaralačkoj ličnosti. Polaznici će steći znanje i ovladati grafičkom veštinom.
vreme: od 1.jula do 12. avgusta, utorkom i četvrtkom od 17:00 do 19:00 časova
mesto: galerija Sportsko-kulturnog centra "Obrenovac"
predavač: Jelena Vićentić, master likovni umetnik - slikar

Radionica Performing Art
Informacija, afirmacija i edukacija performing art-a kroz kurs glume, scenskog pokreta, govorništva i upotrebe savremenih medija
vreme: od 1. jula do 1. avgusta i od 14. avgusta do 1. septembra, ponedeljkom, sredom i petkom od 11:00 do 13:00 časova
mesto: mala sala Sportsko-kulturnog centra "Obrenovac"
predavač: Jelena Luetić

Prijave su do 26. juna preko prijavnog formulara, a sve dodatne informacije se mogu dobiti na 0118724025, mejl This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili lično u Kancelariji za mlade, prizemlje Sportsko-kulturnog centra "Obrenovac".
Sve radionice su besplatne, a jedan polaznik može pohađati više radionica. Namenjene su mladima od 15 do 30 godina.
Napomena: radionice na koje se prijavi manje od 10 polaznika se neće održavati.