Šamar građanskom društvu

 Novi udar na građanski aktivizam i nevladine organizacije usledio je kroz komunalnu taksu za isticanje firmi na poslovnom prostoru - Gradskog sekretarijata za finansije , gde su neprofitne i humanitarne organizacije trećeg sektora izjednačene sa visoko profitabilnim preduzećima kao što su supermarketi i banke . Politička realnost u Srbiji obeležena je i ovakvim ekstremno negativnim promenama u društveno ekonomskoj stvarnosti .


Napominjemo da u mnogim evropskim zemljama nevladin, neprofitni i dobrovoljni sektor koji se bavi najosetljivijim društvenim pitanjima ne podleže takvim nametima. Neprihvatljivo je da oni koji hoće da nas odvedu u Evropu, a imaju punu i neuslovljenu podršku trećeg sektora prave ovakve propuste.

Pored svih problema koje imaju nevladine organizacije kao što su nedostatak opreme, srestava, nestabilnih i nedovoljnih izvora finansiranja javlja se ignorisanje stvarnosti i nerazumevanje države kroz komplikovane administrativne procedure i nestimulativne poreske propise.

Zamolili bi smo potpredsednika vlade Srbije gospodina Božidara Đelića da o svom izlaganju i zaključcima sa nedavnog kongresa Federacije nevladinih organizacija Srbije obavesti gradskog sekreta za finansije grada Beograda čija je i nadležnost sporna odluka .

Ovakvim propisima direktno su ugroženeo osetljive i marginalizovane socijalne grupe kojima su neprofinne organizacije kao svojim korisnicima i odgovorne .


OK Centar Obrenovac

OŽEC – Obrenovac

UG Zeleni Obrenovac

Društvo žena Barič

Koalicija mladih Obrenovac

Romsko društvo Grabovac

Romski centar Obrenovac

UG 14. oktobar – Obrenovac

Centar za građansko delovanje