Nevladine organizacije traže da se knjiga Dragulj Medine vrati čitaocima

 Pritiskom na izdavačku kuću Beobuk da povuče knjigu Dragulj Medine iz prodaje i zahevom za izvinjenjem i pokajanjem, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji dao je sebi za pravo da propisuje šta se ne sme čitati, čime je povredio pravo svakog građanina da slobodno formira svoj sud.

Podsećamo Mešihat Islamske zajednice u Srbiji da književno ili drugo umetničko delo podleže samo sudu kritike i sudu javnosti i da nijedna religija nema pravo da uvodi cenzuru i zastrašuje pisce, izdavače i čitaoce pretnjama božijeg kažnjavanja.

 

Tražimo da se knjiga vrati čitaocima da sami prosude o vrednosti knjige. Očekujemo da se Mešihat Islamske zajednice izvini svim građanima Srbije [i sveta] zbog pokušaja ugrožavanja slobode mišljenja i izražavanja. Naglašavamo da su izvesna ograničenja moguća ukoliko se knjigom poziva na nasilje, diskriminaciju, rasizam, ratne zločine, što se u veoma ograničenom broju slučajeva može utvrditi u zakonom propisanom postupku.

 

Knjiga Dragulj Medine opisuje život sedme žene proroka Muhameda, Ajše bint Abi Bakr, od njene šeste godine, kada se verila sa islamskim prorokom. Objavljivanje knjige Šeri Džons u SAD pratila je žučna polemika o slobodi govora, nakon što je promocija knjige u maju ove godine odložena, jer je profesorka Univerziteta u Teksasu Deniz Spelberg, ekspertkinja za islam i rani srednji vek, roman ocenila kao potencijalnu pretnju po nacionalnu bezbednost.

 

Fond za humanitarno pravo 

Žene u crnom

Centar za kulturnu dekontaminaciju

Građanske inicijative

Komitet pravnika za ljudska prava (YUKOM)

Beogradski centar za ljudska prava

Koalicija za toleranciju protiv zločina mržnje

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR)