OTVORENA ČESTITKA - Predsedniku Gradske opštine Obrenovac

 Želimo Vam srećan 20-ti decembar, dan opštine Obrenovac. Kao i uvek za Vama je godina u kojoj je realizovano i započeto puno projekata, i na tome Vam čestitamo. Kao mladi, aktivni i misleći građani Obrenovca želimo Vam da i do 20 tog decembra 2009-te godine ostvarite sledeće izuzetno važne projekte:

1.       Da sagradite most koji će povezivati građane Obrenovca sa svojim predsednikom opštine – Vrednost projekta: NEPROCENJIV.

Komunikacija sa izabranim predsednikom opštine treba da bude olakšana i dostupna svim građanima, a posebno onima iz marginalizovanih grupa. Na naša obraćanja, zahteve, molbe, inicijative očekujemo odgovor i imamo pravo na odgovor. Vi predstavljate naš grad, ali ga predstavljamo i mi – hoćemo da budemo informisani i uvaženi , kako bismo bili zadovoljniji predstavnici. 

2.      Da izdate dozvolu za raznovrsnije korišćenje gradskih prostora i otvorite omladinske klubove u kojima će svi mladi biti dobrodošli i gde će konstruktivno provoditi svoje vreme – Vrednost projekta: NEPROCENJIV.

Grad mora i da ulaže u svoje građane, posebno mlade koji su često zaboravljeni i na marginama. Obezbeđivanjem prostora za njihovo okupljanje i kvalitetong kadra koji će im biti podrška osiguraćete da mladi građani Obrenovca ostvare svoja prava i kao aktivni građani dalje razvijaju svoj grad. Uz adekvatno informisanje i učestvovanjem u obrazovnim, razvojnim i preventivnim programima mladi koji su tretirani kao problem postaće rešenje.    

3.      Da izlijete temelje ravnopravnosti zaposlenim licima sa hendikepom i omogućite da ostvare svoja prava, pri tom poštujući njihovo dostojanstvo i dignitet – Vriednost projekta: NEPROCENJIV.

Omogućavanjem da osobe sa hendikepom ostvaruju svoja zakonom propisana prava, pored toga što se poštuje pravni sistem naše zemlje, stvara se imidž razvijene demokratije i utiče na to da društvo postane tolerantnije na različitosti. Naš grad će davanjem primera i u ovom polju uticati i na druge poslodavce i na sveukupno adekvatnije poštovanje prava zaposlenih. Pozivamo Vas da nam pokažete kako se poštuju zakoni i kako se u praksi postižu standardi Evropske unije.  

4.      Da presečete vrpcu korupcije koja nam steže društvo – Vrednost projekta: NEPROCENJIV.

Mladi uče sistem vrednosti od uzora i primera koji dolaze iz porodice, društva, ali u značajnom broju i od čelnih ljudi i javnih ličnosti. Stavom koji će jasno pokazati da korupcija i nepotizam nisu sredstva za postizanje ciljeva pomoćićete da mladi usvoje drugi sistem vrednosti od trenutno aktuelnog „tranzicionog“.

  

5.      Da porušite bespravno sagrađen zid ćutanja naših medija– vrednost projekta: NEPROCENJIV.

Mediji prate puls društva, a nekad ga i nameću. U interesu ozbiljnih gradskih struktura jeste da identifikuju probleme i da u širokim konsultacijama nađu najadekvatnija rešenja. U ovome mediji mogu da odigraju bitnu ulogu. (Samo)cenzura prisutna u medijima brine i nagoveštava da su nam civilizacijske norme demokratskog društva još uvek nedostižne.

 

Uz najljepše želje za Dan opštine pozivamo Vas da zajedno stvaramo grad u kakvom ćemo svi želeti da živimo.

Mladi članovi, volonteri, omladinski lideri i omladinski radnici/e Centra za građansko delovanje(CeGraD) i Koalicije mladih Orenovac (KMO)

 

U Obrenovcu,19.12.2008