Projekat Udruženja “Šta hoćeš“ - Dragucin povratak "Bivšim stvarima"

unnamed 2Udruženja “Šta hoćeš“ iz Obrenovca je u toku realizacije projekta "Bivše stvari (Dragucin bluz)", podržanog od strane Ministarstva omladine i sporta, kroz program "Mladi su zakon“, a preko Resurs centra Centar za građansko delovanje, snimilo pesmu "Poplava" na obali reke Kolubare, koja je prvi video singl projekta "Bivše stvari", zasnovanog na stvaralaštvu Dragana Babića Draguce, kantautora i književnika.

Na bujičnoj reci Kolubari, koja ume da iznenadi poplavom, četiri muzičara različitih generacija izvode pesmu u najboljoj tradiciji protestnih i lirskih pesama šezdesetih godina, sa prizvucima kantrija. Tamo gde je nestala naša kantautorska scena u rascepu vremena, raspadu države i nastanku vladavine krajnje sebičnog materijalizma, u kome ozbiljna lirika "smara", odatle ova pesma počinje. "Kao mašina za pranje krvi..." peva autor, dok javnost zapljuskuju zvuci krajnjih prostota, estetike bezdušne površnosti i vladavine melodrame. Da li nam nedostaje sadržaja?

Šira javnost pamti Dragucu kao lika iz kultnog filma "Tajvanska kanasta" i njegov song "Dno", koji je potcrtao temat filma. Nešto stariji pamte ga i kao akustičnog kantautora koji je nastupao sa Ljubom Ninkovićem, sa kojim je vodio i noćni program Radija 202, ali i kao autora songova za emisiju RTS-a "Petkom u 22". Nešto mlađi ga pamte kao scenaristu serije za decu "Moj ujak", ali i kao autora nekoliko knjiga za decu i mlade koje su imale veliki uspeh, od kojih je poslednja "Ribolike priče i pribor" ugledala svetlost dana zahvaljujući izdavaču Kretivni centar na Sajmu knjiga ove godine. Ali već godinama nije se pojavio na muzičkoj sceni.

unnamed 1

Projekat simboličnog naziva "Bivše stvari", po jednoj od pesama ovoga kantautora, zasnovan je na ideji intergeneracijske saradnje i solidarnosti u umetnosti. Jer je muzička scena, ili upravo šire kulturna, izgubila upravo tu osnovnu vrlinu – da su stariji tu da pomognu mladima i obrnuto. Možda je to posledica ivice preživljavanja, ali je to tanko opravdanje za sve generacije.

Udruženje "Šta hoćeš" je u ovom projektu dovelo u interakciju sa jednim od veterana naše muzičke scene mlade muzičare i pevače različitih žanrova. Snimljeno je nekoliko Dragucinih pesama akustično i uživo koje će u idućem periodu biti predstavljene javnosti. 

Po rečima Dragana Babića: "Iznenađujuće blesavo sjajna plovidba. Prvo iznenađenje je reakcija ovih mladih ljudi, muzičara, na moje pesme, izgleda da im se dopalo, da razumeju emociju koju nose. Svi su uneli nešto novo, i sam sam čuo pesme kao sveže i drugačije zahvaljujući njima, pored ovoga moga puknutog glasa na koji nikako da se naviknem. Posebno bih istakao doprinos Vlade Lešića, muzičkog producenta, čiji sluh i shvatanje muzike je nekako zaokružilo na moje zadovoljstvo zvuk pesama. Onda je tu bila filmska ekipa opet sastavljena od pravih vukova, ljudi koji kreiraju u hodu i na dah, ali sa jasnom vizijom celine i organizacijom. Drago mi je da sam opet uzeo gitaru u ruke.“

unnamed

Pesmu možete poslušati ovde

Pesma "Poplava" snimljena je uživo na obali reke Kolubare, a izveli su je:
- Dragan Babić Draguca - autor, vokal, gitara;
- Sergej Sokolov - gitara;
- Natalija Lazić - prateći vokal;
- Nebojša Ristić - bas gitara.
Tekst i muzika: Dragan Babić
Aranžman: Vladimir Lešić i Sergej Sokolov
Dizajn zvuka: Vladimir Lešić
Direktor fotografije, koloring: Časlav Petrović
Snimatelj: Marko Ristić
Dizajn grafike: Zoran Mujbegović
Reditelj, montažer: Rastko Šejić