Tamnavska ulica preko arboretuma

 Za naredni period najavljena je izgradnja nastavka Tamnavske ulice, kako bi se spojila  sa putem Obrenovac – Beograd.
Varijanta, za koju je već napravljen projekat u JP za izgradnju Obrenovca predviđa da Tamnavska ulica pređe kanal Tamnavu neposredno pre Arboretuma, da izazove abortus nerođenog parka, a onda da se ponovo vrati na drugu stranu inastavi putešestvije do kružnog toka saobraćaja na skretanju za Zabran.

 CeGraD se žestoko protivi izgradnji ulice preko arboretuma, smatramo da je neophodno izmestiti ulicu na neko drugo prikladnije mesto i da postoje  dovoljno dobri argumenti koji će ubediti investitore da promene odluku.CeGraD željno očekuju natavak radova, ali se nada da ovaj propust u planiranju neće baciti senku na tako važan projekat..


 

Tamnavska ulica sa svojim širokim trotoarima od behaton ploča kreće dalje, da bi došla do puta Obrenovac – Beograd, a kuda će pa normalno preko Arboretuma, kuda bi drugo…
To je “najlogičniji“ put od 4 varijante.
Najskuplja varijanta je da se deo nanala Tamnave zacevi, a put pređe preko njega.
Druga varijanta je da se ulica Vašarište produži do kolubarskog nasipa gde bi se sastavila sa projektovanom saobraćajnicom Gradski prsten, a sama Tamnavska ulica bi se uključila u Ulicu Vašarište kod parkinga ispred Rabe.
Treća varijanta, u kojoj bi Arboretum preživeo bi bila da se Tamnavska ulica pruži preko pomoćnog igrališta Radničkog. Interesantno je da se u Radničkom slažu sa ovom idejom, jer bi za uzvrat preko Spojnog kanala, na prostoru gde su sada topole, bio napravljen drugi pomoćni teren.
Ja lično bih voleo da se oko tog terena nalazi i atletska staza, koja je ničim izazvana nestala u euforiji građena stadiona. Sećam se da sam tom stazom pretrčao kilometre i kilometre spremajući se za “Zvezdin kup”, Prvenstvo Beograda i Srbije, na kojima uzgred budi rečeno nisam ostvario nikakve rezultate, ali važno je učestvovati.
Četvrta varijanta, za koju je već napravljen projekat u JP za izgradnju Obrenovca predviđa da Tamnavska ulica pređe kanal Tamnavu neposredno pre Arboretuma, da izazove abortus nerođenog parka, a oda da se ponovo vrati na drugu stranu I nastavi putešestvije do kružnog toka saobraćaja na skretanju za Zabran.

Vojin Nestorović


 

O Arboretumu - Planom rada Fonda za 2002. godinu predvidjena je izgradnja arboretuma. Prostor se nalazi, gledano sa puta Obrenovac-Beograd, iza fudbalskog stadiona, preko puta kanala Tamnava, izmedju naselja Šljivice i kolubarskog nasipa. Površina je 1.65ha.
Arboretum je, slicno botanickoj basti, prostor gde se sade i uzgajaju najrazlicitije vrste drveca, koje mogu da opstanu na ovim prostorima i zemljistu.
Pripreme su pocele pocetkom godine.Obzirom da je korisnik zemljista na kome se podize arboretum JP Srbijasume, Fond je sa njima sklopio sporazum o koriscenju istog za ovu namenu. Dobijene su i sve potrebne dozvole od nadleznih opstinskih organa, a nase osoblje je sa strucnjacima iz Srbijasuma odredilo vrste,i kolicinu i lokacije drveca koje ce se saditi.
Radovi su krenuli ovog leta. Rasciscen je teren od siblja i smeca, izvrseno je nivelisanje terena i ciscenje odvodnog kanala koji prolazi sredinom arboretuma.
Krajem septembra i pocetkom oktobra izvrsena jr obrada zemljista (oranje, tanjiranje), a nakon toga, 07. decembra 2002 godine, pocela je sadnja.
U martu 2003 godine zasadjeno je jos nekoliko vrsta drveca i posejana je trava na celoj povrsini.
Pocetkom aprila poceli su radovi na zavrsetku ograde oko arboretuma.
Dana 15 i 16.04.03 djaci poloprivredne skole su bili angazovani na uredjenju povrsine arboretuma (ciscenje terena, okopavanje sadnica i zalivanje).
Postavljena je kapija, iskopan bunar za zalivanje i nabavljen zalivni sistem.
Popravljen je i nasut prilazni put.

fotografije arboretuma